Hanna Victorson (1926 - 2013)

Hanna föddes 1926 i Karlshamn som dotter till sparbankskamrer Ivar Jeppsson. Trots att hon fick polio som liten deltog hon med envishet tillsammans med sina skolkamrater på idrottslektionerna. 1946 tog hon studenten från Väggaskolan och år 1952 från Tekniska högskolan i Stockholm. Av 2 000 elever på den Tekniska högskolan var endast 20 flickor!


Efter diverse anställningar och uppdrag i Stockholm, bland andra arkitektbyggda villor i Sköndal och ett egen ritat drömhus till sig själv och maken Roy, fick Roy ett uppdrag i Karlshamn och år 1962 bar det hemåt för Hanna och Roy. I fyrtio år kom hon att verka som arkitekt i Karlshamn med nybyggnationer samt om- och tillbyggnader. Dels själv men hon arbetade även med maken (som även han var arkitekt) och andra duktiga arkitekter. Hon var verksam i bland andra Arkitektgruppen, Ankarkrona och Glock men hade också fortsatta uppdrag i Stockholm.


Hennes kända byggnader är bland andra: Flaggenhuset, Torgpaviljongen (den nyrivna), större om- och tillbyggnader av Olofströms kyrka 1962, restaureringen av Karlshamns kyrka 1981 samt Väggabadet. Personligen var hon mest nöjd med läkarvillorna i Svängsta och Mörrum, där stil och funktion hittat varandra i skön harmoni, liksom den lilla klockstapeln vid Hvilans kapell som står så fint omgiven av träd.


En tidigare anställd hos Hanna berättade följande: Hon var en stor förebild för mig. Genom henne lärde jag mig att det går bra att slå sig fram i en mansdominerad bransch.


På kritiken mot hennes förkärlek för brunt svarade hon själv att den bruna färgen harmonierade fint till trä och att brunt tegel var ett bra och beständigt material.


Källor: 

Sydöstran 25 mars 2005

BLT 6 november 2017

http://runeberg.org/vemarvem/skane66/0918.html