Elna Jonsdotter (1804 - 1889)

Elna föddes 1804 i Åryd som dotter till båtsmannen Jon och Botil (kallades Ingier). Elna livnärde sig som piga men anlitades ofta som konsthantverkare. Hon gifte sig 1829 med bonden Måns Persson och de fick åtminstone en dotter. Det är tack vare denna dottern, Anna Månsdotter, vi känner till Elna.  


Dottern Anna (som arbetade som slöjdlärare) berättade för Ruth Nelsson till Blekingeboken 1938:

Såna hängkläden sydde min mor, när hon var ung och tjänade hos bönder i Åryd socken. Hon flyttade från gård till gård och hennes lön var på grund av hennes konst litet högre än de andra pigornas. Mest var det hos bönder, som flyttade ut efter storskiftet och byggde nya hus, som hon broderade hängkläden. Där vävdes linneräckor och färgades garn tills mor kom. 


Men motiven var inte hennes egna utan mönstren ritades av en prästdotter från Hällaryd. Vem denna prästdotter var vet vi tyvärr inte. Det hörde till vanligheten att dessa äldre allmogekonstverk inte märktes och deras konstnärer är därför ofta okända men genom muntlig tradition känner vi till några, en av dessa var Elna Jonsdotter från Åryd. 


Källor:

Nordiska museets och skansens årsbok 1950, Broderade hängkläden från Blekinge, artikel av Elisabeth Strömberg

https://www.blekingesf.se/batsmansregistret/getperson.php?personID=I174770&tree=1