Caroline Johansson (1821 - 1893)

Caroline Föddes som Schough år 1821 i Karlshamn. 28 år gammal gifte hon sig 1849 med konstförvanten och boktryckaren Erik Gustav Johansson. Med en gång började hon arbeta och engagera sig i makens tidning (Karlshamns Allehanda).

 

1864 utkom hon med sin första kokbok, som sedan i åtta upplagor trycktes fram till år 1903, med lite olika titlar som Kokerske-Katekes, En ny kokbok, Ny kokbok eller bara Kokbok. Hon skrev också Utdrag ur Blekings historia och troligen är hon den anonyma författaren till ”Mutter på Tuppens herrskare i kjortelsäcken, eller God hjelpreda för oerfarna hushållerskor af alla stånd och åldrar”. Dessutom kan hon vara författare till olika skillingtrycksvisor med lokal anknytning. Ibland använde hon sig av signaturen Matgumma eller Fru Carolina J.

Hon skriver i sitt förord till kokboken att det förvisso finns många kokböcker, men då det saknas en del nya rätter och efter många av hennes vänner tjatande, beslöt hon att ge ut denna kokbok på 128 sidor. Hon vänder sig i boken mot överdrivet användande av kryddor, framhåller hur viktig hygienen är och försiktighet med tändstickor. Där finns många goda råd och recept på över 250 maträtter, med allt från hur man gör potatispudding till hur man ger vanligt hönskött viltsmak. 

 

I sin bok om Blekinges historia kommer hon inte med några nya uppgifter, men har mycket noga tagit del av äldre historisk litteratur. Hon har också besökt många av de platser hon omtalar. 


Även efter hennes död fortsatte förlaget ge ut hennes kokbok. 


Källa:

Carlshamniana 1993, artikel av Janne Charlesson