Tekla Falk (1859 - 1933)

Tekla föddes i Ronneby 1859 som dotter till en trädgårdsmästare. Hon gifte sig med den karlshamnsbaserade konstnären och fotografen Hjalmar Falk och även om Hjalmar officiellt stod som ansvarig för fotoateljén ägnade han sig för det mesta åt sina målningar. Istället var det Tekla som tog över mer och mer av fotograferingen. Hjalmar var ofta bortrest på målarresor både inom och utom landet men även då han var hemma fick hon ha fotoateljén ifred då de hade varsitt arbetsrum. 


En målande historia hittar vi i boken Från mina skolår i Karlshamn, av Einar Weiss år 1942 där han berättar om ett gäng grabbar som firar avklarat antagningsprov till realskolan genom att bege sig till Teklas ateljé för att föreviga ögonblicket 1910. Maken Hjalmar omnämns inte vilket talar för att det var Tekla som stod för verksamheten. 


Fotoateljén utgjorde en hygglig ekonomisk grund för hushållet och man var knappast trångbodda. Den 15 juni år 1925 står det i lokaltidningen om hennes fotoutställning (tillsammans med andra konstnärer): Teckla Falks konstnärliga fotografier är värd många och intressanta besök. Det vilar ett drag av förnäm och nobel anda över dessa porträtt, väl avvägda linjer och vacker belysning. Ställningarna är olika och fint uppfattade, ljuset väl tillgodosett, vadan ansiktena blivet synnerligen vackert och karakteristiskt modellerade. Det är fin och förnäm kamerakonst, som bottnar i rik erfarenhet och fin förståelse inom konstarten.


Så småningom satte paret upp en fotoateljé i Ronneby och en i Bräkne-Hoby och den skickliga fotografen Tekla utbildade under sina aktiva år många duktiga fotografer. 


Källa:

Hjalmar Falk: dalmatian som blev Blekinges store målare, Carlshamniana 1986, artikel av Charlie Möllerström