Hulda Qvist (1893 - 1943)

Hulda föddes 1893 och utmärkte sig i Karlshamn som en allt-i-allo på staden arbetsstuga. Arbetsstugan gjorde det möjligt för fattiga skolbarn att på kvällarna utföra vissa slöjdarbeten med betalning att de fick sig ett varmt mål mat. Huset låg i hörnet av S Fogdelyckegatan och Regeringsgatan och verksamheten bekostades av en ideell förening. I huset fanns också Pojkscouterna, Kyrkliga ungdomskretsen och Musiksällskapet. Föreståndare var Ebba Sandström (kusin till Alice Tegnér), samt hjälpredan Elin Ohlsson. Mån, ons, fre kom snickaren Gustav Andersson och hjälpte pojkarna med sina snickerier. Flickorna vävde, virkade, sydde och broderade.


Hulda skötte den dagliga driften; hon lagade mat, städade, bar ved, eldade, diskade, skottade snö och inte minst inhandlade alla råvaror. Hon lagade oxköttsoppa, ärtsoppa, havregrynssoppa med katrinplommon, blandade fruktsoppa med sagogryn och gjorde risgrynsvälling. 


Hennes arbetsdag började med att bära in ved till järnspisen, göra upp eld och förbereda maten. Till soppan serverades en skiva bröd av ljus limpa med ost och korv. Smörgåsar fick barnen så många de orkade äta och det fanns pojkar som vräkte i sig fem portioner köttsoppa! Köket var primitivt med endast kallvatten där röret på vintern ofta frös.


Huset som brukades till flera verksamheter var mycket lyhört och under dagarna för pojkarnas slöjdarbeten kunde föreståndarinnan Ebba ideligen tysta dem till hon blev så hes att hon knappt kunde prata. 


Till jul- och våravslutningen städade Hulda den stora lokalen, köket och farstun och pyntade med de under året tillverkade alstren som då såldes för att dra in lite extra pengar. Utöver allt detta stod hon även för traktering och kaffekokning. Arbetsstugan upphörde när matkuponger infördes i början av 2:a världskriget. För denna enorma insats, fem dagar i veckan, fick hon endast 2 kr/dag! Hulda dog endast 49 år gammal 1943. 


Källa: 

Carlshamniana 2006, artikel av Hildur Sorinder