Git Gay (1921 - 2007)

Git föddes som Birgit Holmberg år 1921 i Karlshamn. Hennes moster hade en brudklänningsateljé där hon fick smak för glitter och glamour. Fadern arbetade på Hemsjö, blivande Sydkraft och när företaget expanderade flyttade de ned till Skåne. Båda föräldrarna hade musiköra och uppmuntrade henne. Hennes föräldrar ville att hon skulle bli konsertpianist och hon fick en gedigen utbildning på musikkonservatoriet i Malmö. På läroverket satte hon upp pjäsen En midsommarnattsdröm, detta blev startskottet på en lång karriär. 


Hennes debut som primadonna kom i Sigge Hammarlunds legendariska sommarrevyer på Viktoriateatern i Malmö. Genom Gröna Lund blev hon år 1949 engagerad av Karl Gerard i revyn Där de stora torskarna går och det är Karl Gerard som ger henne scennamnet Git Gay. Från och med nu följde Revyer, filmer och varietéer, slag i slag. De var väldigt populära och ofta utsålda. 1945 gifter hon sig med Arne Holdén, 1948 med Stig Svanberg och för sista gången 1953 med Lennart Carp.


Från 1960-talet och framåt var hon känd som svenskt nöjeslivs ledande primadonna. 1960 kom Git Gay show på Lorensberg i Göteborg, med kvinnliga dansare, den första restaurangshowen i Sverige. Git Gay svarade både för regi, koreografi och kostymer och åkte både till Las Vegas och Paris för inspiration och tyger. Hon arbetade med många kända svenska artister som Nils Poppe, Hagge Geigert, Bert-Åke Varg, Sten-Åke Cederhök och Fred Åkerström. Sista framträdandet på Liseberg gjorde hon 1991, vid 70 års ålder. Hon hade en sommarstuga med strandtomt vid Strandpromenaden i Karlshamn, strax nedanför Villa utsikten.


Källa:

Minnenas journal nr 5 2021