Jeanna Pihl (1848 - 1922)

Jeanna föddes 1848 i Väsby utanför Höganäs i Skåne till en stor familj, hon hade 9 syskon. Var Jeanna utbildade sig vet man dessvärre inte men gissningsvis i Helsingborg där hon troligtvis gick som lärling hos någon etablerad fotograf innan hon vågade ta steget att starta eget. 


Hur det kommer sig att hon valde just Karlshamn att starta atelje 1875 är heller inte helt känt men eftersom Karlshamn jämte Göteborg utgjorde två erkända emigrationshamnar kan det mycket väl varit som så att hon såg potential i en omättad marknad. Det hörde nämligen till vanligheten att man som utvandrare förevigade minnet av hemlandet med ett porträtt innan man lämnade det man kände bakom sig. 


Jeanna fotograferade inte bara porträtt utan man finner även stadsbilder bland hennes alster vilka ger en ovärderlig inblick i stadsbilden på 1800-talet. 


Jeanna stannade i Karlshamn i tjugo år innan hon 1895 sålde ateljen och flyttade tillbaka till Skåne och Viken (strax söder om Höganäs) 1895. Väl hemma ansågs hon nästan förmögen och klädde sig i vackra kläder. Hon levde ensam och självständig livet ut och med sin lilla förmögenhet var det nog många kvinnor som såg upp till henne.


Källa:

Uppgifter skickade till Karlshamns museum genom Jeannas släkting, Britta Randers 1993.